WHITNEY STUDIO




Client: The Whitney Museum of American Art
Building Type: Art Studio/Gallery
Location: New York City
Size: 720 SF
Design: 2011
Structural Consultant: Robert Silman Associates
Completion: 2012

LOT-EK was commissioned to design a special architectural installation for the Whitney Museum of American Art. The Whitney Studio installation will be located in the Sculpture Court of the museum’s Marcel Breuer building on Madison Avenue. The studio will function as a gallery for special exhibits and will house activities for the museum’s education programs, including art-making classes for adults, teens, and families and informal lectures.

The concept employs 6 shipping containers stacked on two levels to form a concise, minimalist cube. The Whitney Studio is specifically designed to fit the smaller area of the Whitney’s open moat, on the south side of the entry bridge. A diagonal and continuous band of fenestration runs along two sides and along the roof to provide natural light and offers a glimpse of activities to museum visitors. Operable windows allow for transfer of airflow when in use (as a supplement to HVAC). Inside, the studio offers a double height space and a triangular mezzanine for the production and display of art work

To see an animation of this project, please visit the LOT-EK page on Vimeo.